ZAKAJ JOGA?

Joga je danes precej razširjena aktivnost tako pri nas kot drugod po svetu. Izvaja se v najrazličnejših oblikah, vse pod imenom joga. V Satvi izvajamotradicionalno jogo, jogo, ki vodi k umiritvi diha, in seveda s tem k umiritvi uma. Vodi nas k spremembam telesa, uma in diha. Joga kot taka, ni bila ustvarjena kot telovadba ali raztezanje za kar jo mnogi mešajo.

To je idealna praksa, vadba, ki ima številne pozitivne učinke na različnih ravneh našega delovanja. Izboljša gibljivost telesa in povečuje gibljivost naše hrbtenice visoko v starost; ker poudarja in vodi k izboljšanju našega zavedanja, tako izboljšuje tudi koncentracijo; vpliva na naš imunski sistem, hormonalni sistem. Z jogo se učimo sprejemati samega sebe in svoje omejitve, brez obsojanja. Seveda s sprejemanjem svoje nepopolnosti lažje sprejmemo tudi omejitve in nepopolnost drugih in tako povečujemo strpnost. Uči nas, da se dobro počutimo v svojem telesu. Ni bistvena popolna zunanja izvedba asane, pomembneje je, da v položaju ohranjamo stabilnost in sproščenost. Pomembna je naša kvaliteta diha, ta naj ostaja lahkoten. V vsakem položaju iščemo nov prostor, kjer se lahko premika dih. Preko diha sproščamo napetosti v tkivu in tako ustvarimo več lahkotnosti v telesu. Več lahkotnosti v telesu pa vodi v bolj sproščen um. S to sproščenostjo uma nato vstopajmo v vsakdanje aktivnosti.

Torej izvajajmo naše dnevne aktivnosti z zavedanjem vsakega trenutka in tako živimo jogo, ne le da jo izvajamo na blazini.

Namaste